O KNJIZI

Šta nam donosi Sabihina sofra?

Ljepota jednog podneblja ogleda se u raznolikosti koja se sreće, od prirode pa do ljudi. Narodi koji vijekovima žive na ovim prostorima utkali su svoju tradiciju, kulturu i običaje u podneblje na kom žive. Ono što spaja razne narode, prevazilazi jezičke barijere i društvene prepreke jeste bogata sofra, koju upoznajemo sa raznim jelima. Bošnjaci u Srbiji imaju bogatu kuhinju, koja, ujedno, odražava njihovu kulturološku posobenost. Gotovo da nema bošnjačke kuće u Srbiji čiji murat (sretni događaj) nije bio obilježen tradicionalnim slanim i brojnim saftali jelima (jela sa saftom, najčešće šerbetom), kao što su baklava, kadaif, hurmašice, hamajlijice, tatlija… Neka od njih se i danas često prave u određenim mjestima, ali se određeni dio njih, usljed dejstva više faktora (uticaj medija, a samim tim i drugih kuhinja, neorganizovani rad na očuvanju bošnjačkih tradicionalnih jela…) sve ređe prave, te omladina, često i ne zna o kojoj vrsti jela je riječ. Sabihina sofra je kniga koja će pomoći u prezentaciji, popularizaciji, a samim tim i očuvanju bošnjačkih tradicionalnih jela.

SABIHINA SOFRA
SABIHINA SOFRA

Izvod iz recenzije

“Knjiga SABIHINA SOFRA – Tradicionalna slana i slatka jela autora Sabihe Dacić je značajna publikacija u stručnoj kulinarsko-prehrambenj literaturi. Nastala je kao rezultat iskustava i sistematskog prikupljanja podataka o tradicionalnim jelima. Čitatelj knjige, će razumjeti jednostavan, stručan tekst kojim je knjiga pisana.

Knjiga je namenjena kuharima, domaćicama, pa i ostalim kao što su prehrambeni tehnolozi, agronomi i drugim zanimanja koji se bave jelima, prehranom i očuvanjem kulturnog nasljeđa. Knjiga se može koristiti kao pomoćni udžbenik u srednjim školama i studijama koji u svom sastavu imaju predmete iz područja kulinarstva, a posebno tradicionalnih jela.”

Prof.dr.sc. Midhat Jašić
Univerzitet u Tuzli